بررسی انواع رله حفاظتی اضافه جریان

معرفی رله حفاظتی اضافه جریان

رله حفاظتی اضافه جریان یک سیستم الکتریکی در مقابل خطاهای بیش از حد جریان می باشد. این دستگاه بر اساس مشخصات مختلف مدار در مدل های متنوع تولید و عرضه می شود. در تولید و ساختار این محصول، به منظور سنجش جریان از یک قطعه بهره مند می شوند در نتیجه نیازی به کویل ولتاژ نمی باشد. همانطور که میدانید حفاظت الکتریکی از دستگاه های برقی از اهمیت بسزایی برخوردار می باشد. در این راستا رله اضافه جریان یکی از مهمترین تجهیزات در این زمینه شناخته می شود. با استفاده از این دستگاه می توان از عبور جریان اضافه از یک مدار خودداری نمود. برای رله های اضافه جریان، کویل جریان در نظر گرفته شده و از این طریق بررسی جریان عبوری از کویل شناسایی می شود.

رله حفاظتی اضافه جریان در مدل های مختلف برای استفاده در صنایع مختلف انتخاب می شود. زمانی که جریان معمول بار از سیم پیچ عبور می کند، سیم پیچ ها میدان مغناطیسی را به وجود می آورند. در این راستا برای جابجایی المان های متحرک در رله، انرژی لازم وجود نداشته و جریان قطع نخواهد شد. چرا که در این شرایط نیروی نگهدارنده از نیروی دافعه بیشتر می باشد. در نتیجه جریان بار افزایش و میزان جریان عبوری از سیم افزایش می یابد. در این حالت قطعه فیوز با تشخیص خطا، ارتباط تجهیزات با شبکه را قطع خواهد کرد.

انواع رله حفاظتی اضافه جریان

رله حفاظتی اضافه جریان به رله ای گفته می شود که جریان عبوری از سیستم را شناسایی نموده و محافظت از دستگاه در برابر جریان اضافه را بر عهده دارد. رله حفاظتی اضافه جریان در 3 نوع عرضه می شود که به طور معمول از جهت نوع عملکرد شبیه یکدیگر عمل می کنند. بر اساس زمان های عملکرد می توان رله حفاظتی اضافه جریان را به انواع مختلف دسته بندی کرد.

  1. رله حفاظتی اضافه جریان لحظه ای: نوع عملکرد رله اضافه جریان لحظه ای ساده می باشد. سیم پیچ تنها بخش مهم آن بوده که اطراف هسته مغناطیسی قرار میگیرد. زمانی که جریان عبوری از آن از میزان مشخص افزایش یابد، نیروی جذب به سوی هسته ایجاد و مدار را قطع می کند. رله اضافه جریان لحظه ای زمان گذر جریان بار از آستانه عملکرد افزایش و بدون تاخیر فعال می شود.
  2. رله حفاظتی اضافه جریان زمان مشخص: در این نوع رله های اضافه جریان، زمانی که جریان از آستانه عملکرد گذر می کند تاخیر مشخصی رخ می دهد. پس از آن رله دستور قطع را صادر می نماید. این میزان تاخیر به طراحی محل وابسته می باشد. پس از سنجش جریان بیش از حد، تایمر فعال شده و حداقل زمان تنظیم مدار گردش فعال می شود. زمانی که جریان خطا از مقدار تنظیمات زیاد شود، عملکرد مناسبی رخ می دهد.
  3. رله حفاظتی اضافه جریان زمان معکوس: زمانی که در سیستم جریان ورودی زیاد می شود، سیستم با سرعت بیشتر میچرخد. در نتیجه افزایش جریان ورودی منجر به افزایش زمان عملکرد دستگاه می شود. این نوع عملکرد در حوزه دستگاه های القایی مناسب می باشد. در رله اضافه جریان معکوس، با افزایش جریان زمان کمتری برای قطع جریان در نظر می گیرند. از جهتی سیستم این رله کاربرد قابل توجهی در سیستم های الکترومغناطیسی دارد.

مکانیزم عملکرد رله اضافه جریان

در رله حفاظتی اضافه جریان یک کویل جریان تعبیه شده است که با بار سری شده است. زمانی که جریان عادی باز از سیم گذر می کند، سبب ایجاد میدان مغناطیسی می شود. میدان مغناطیسی ایجاد شده به وسیله سیم پیچ افزایش می یابد. این امر منجر به افزایش نیروی دافعه نسبت به نیروی بازدارنده می شود. در این راستا المان متحرک فعال شده و ارتباط مصرف کننده با شبکه را قطع می نماید. در حالت کلی رله دستگاهی است که با تغییر کمیت های الکتریکی یا کمیت های فیزیکی، تحریک شده و فرمان قطع را به قطعات الکتریکی می دهد. در رله های اضافه جریان کمیت مورد سنجش، جریان می باشد. این قطعه با تشخیص جریان عبوری از دستگاه، از آن حفاظت می کند.

بروز مشکل در هر سیستم برق یک مسئله کاملا طبیعی می باشد. در مدارهای الکتریکی و تابلو برق ها همواره یک سری ایراد هایی وجود دارند. در برخی مواقع ممکن است ایراد در تجهیزات برقی منجر به ایجاد مشکلات بیشتر شود. استفاده از رله حفاظتی اضافه جریان سبب ایزوله شدن سیستم برقی می شود. این وسیله با کاربرد و کارایی بالایی که دارد برای استفاده در صنایع مختلف خودروسازی، پالایشگاه، صنعت دریایی و کشتی سازی و ... مناسب می باشد.

رله های IDMT

همانطور که میدانید رله حفاظتی اضافه جریان، قطعه ایست که قطع کننده مدار را به طوری هدایت می کند که قسمت های معیوب در دستگاه ایزوله می شود. رله برای شناسایی هرگونه شرایط غیر طبیعی در مدار مورد استفاده واقع می شود. در یک رله اضافه جریان با افزایش جریان دستگاه، جریان ثانویه ترانس نیز افزایش می یابد. ثانویه ترانس جریان تغذیه سیم پیچ را بر عهده دارد. زمانی که ترانس جریان به ناحیه اشباع وارد شود تغییر قابل توجهی در جریان ثانویه مشاهده نخواهد شد. در این راستا می توان گفت به ازای حدی از جریان دستگاه، رله جریان معکوس، مشخصه زمان معکوس را می تواند محاسبه نماید. اما با گذر جریان بیش از حد، رله جریان معکوس قادر به بیان صحیح مشخصه جریان معکوس نمی باشد.

کارایی رله حفاظتی اضافه جریان و میزان بازدهی آن به شرایط و محیط استفاده شده در آن بستگی دارد. این محصول در کیفیت متنوعی در بازار به فروش می رسد. در این راستا بهتر است قبل از خرید رله اضافه جریان، از کیفیت دستگاه و مشخصات فنی آن اطلاعات دقیق به دست آورید. انواع مختلف این محصول برای استفاده در صنایع مختلف، مناسب می باشد. به همین منظور ابتدا متناسب با نوع کار و فعالیتی که دارید از میان انواع مدل های این قطعه، بهترین مورد را برای خرید در اولویت قرار دهید. شما می توانید از طریق کارشناسان ما از قیمت روز و قابلیت های رله اضافه جریان اطلاعاتی به دست آورید. 

رله حفاظتی اضافه جریان یک سیستم الکتریکی در مقابل خطاهای بیش از حد جریان می باشد. این دستگاه بر اساس مشخصات مختلف مدار در مدل های متنوع تولید و...

مقالات مرتبط