برگزاری سمینار تخصصی رله دیفرانسیل و رله حفاظت موتوری
1403/4/5
معرفی انواع رله و تفاوت آنها
رله ها انواع مختلفی دارند که قصد داریم در این مقاله به بررسی تفاوت رله هیبریدی و مغناطیسی بپردازیم. همانطور که قبلا نیز اشاره شد، رله یک کلید الکتریکی یا الکترومکانیکی است که از یک آهنربا و کنتاکت های الکتریکی، یک آرمیچر و یک فنر تشکیل شده است. کلید الکترومغناطیسی توسط یک جریان الکتریکی کوچک کار می کند که با آزاد کردن یا جمع کردن کنتاکت آرمیچر جریان بزرگتری را روشن یا خاموش می کند و در نتیجه جریان مدار را به صورت کامل قطع می کند. جریان کوچک برای انرژی دادن به آهنربای الکتریکی استفاده می شود که آرمیچر را به سمت خود می کشد. آرمیچر با انتهای دیگر مدار تماس برقرار کرده و جریان را ایجاد می کند. هنگامی که آهنربای الکتریکی غیرفعال می شود، فنر متصل به آرمیچر آن را به عقب میکشد و جریان برق را قطع می کند.
رله ها زمانی استفاده می شوند که باید بین مدارهای کنترل شده و مدار های ایزوله ارتباط وجود داشته باشد، یا زمانی که مدارهای متعدد باید توسط یک سیگنال واحد کنترل شوند. رله های هیبریدی و رله های مغناطیسی دو نوع از رله های پر کاربرد در صنایع مختلف هستند که با توجه به تفاوت و ساختارشان مورد استفاده قرار می گیرند. در ادامه به بررسی تفاوت این دو رله می پردازیم اما قبل از آن نیاز است با ساختار هر یک از آنها آشنا شویم. با ما همراه باشید.
تفاوت رله هیبریدی و مغناطیسی در ساختار و عملکرد
برای درک بهتر تفاوت رله هیبریدی و مغناطیسی بهتر است ابتدا با ساختار و عملکرد این رلهها آشنا شویم. به طور کلی رله ها بر اساس نحوه عملکرد و کاربردی که دارند به چند دسته تقسیم میشوند. دو مورد از پرکاربردترین این رله ها، رله مغناطیسی یا رله الکترومغناطیسی و رله هیبریدی است. رله های الکترومغناطیسی بر اساس میدان الکترومغناطیسی عمل می کنند. در واقع در این نوع رله، از آهنربا برای تولید میدان مغناطیسی استفاده می شود و رله به کمک این میدان فرایند سوئیچ کردن و قطع و وصل جریان را انجام می دهد. به بیان دیگر با استفاده از میدان مغناطیسی کلید روشن و خاموشی رله فعال می شود.
معرفی رله مغناطیسی و جامد
همانطور که ذکر شد بهتر است برای پی بردن به تفاوت رله هیبریدی و مغناطیسی ساختار این دو رله را به خوبی بشناسیم. رله های مغناطیسی معمولا از سه جزء تشکیل شده اند، سیم پیچ مغناطیسی، آرماتور متحرک و کنتاکت های باز و یا بسته که به ترتیب با NO و NC نشان داده می شوند. یک سیم پیچ الکترومغناطیسی از پیچیده شدن سیم مسی ایجاد می شود. با عبور برق از این سیم مسی پیچیده شده، میدان مغناطیسی ایجاد خواهد شد. در یک رله الکترومغناطیسی دو نوع کنتاکت مختلف وجود دارد. زمانی که سیم پیچ به منبع تغذیه متصل و میدان مغناطیسی ایجاد شده باشد این کنتاکت ها باز خواهند بود و زمانی که این میدان وجود نداشته باشد کنتاکت بسته است.
یکی دیگر از رله هایی که برای درک بهتر تفاوت رله هیبریدی و مغناطیسی باید بدانیم رله های حالت جامد هستند. رله حالت جامد(SSR) نوع جدیدی از رله با ویژگی سوئیچینگ بدون کنتاکت است که قسمت اصلی آن الکتریکی حالت جامد است. ویژگی اصلی این نوع رله داشتن سیستم نیمه هادی و کنترلی است که می تواند موجب ایجاد و قطع جریان مدار بدون تماس گردد. این نوع رله مزایا و معایبی در مقایسه با رله مغناطیسی دارد. اطمینان بالاتر، عدم تماس، عمر طولانی، سرعت بالا و تداخل کمتر از جمله مهمترین ویژگی های رله جامد می باشد.
رله های هیبریدی یا ترکیبی و تفاوت آن با رله مغناطیسی
همانطور که می دانیم رله های مختلفی وجود دارد که هر کدام مزایا و معایب و محدودیت های مخصوص به خود را دارند. در این میان رله هایی طراحی شده اند تا بتوانند مزایای انواع مختلف رله ها را حفظ کرده و در عین حال از محدودیت هایی که هر رله دارد بکاهند. به این نوع رله های ترکیبی که از ترکیب دو یا چند رله ایجاد می شوند رله های هیبرید گویند. در واقع اساسی ترین تفاوت رله هیبریدی با مغناطیسی نیز همین ترکیبی بودن رله های هیبریدی است. رله هیبریدی از مزایای رله های مختلف استفاده کرده و محدودیت های هیچ کدام از رله ها را ندارند. برای مثال رله هیبریدی ولتاژ کمی در زمان بسته بودن داشته و میزان بسیار کم نشتی در زمان باز بودن کنتاکت دارد.
نوع دیگری از رله ها مانند رله های SSR و Triac که در رله های هیبریدی وجود دارند، دوام بالایی داشته و در نتیجه عمر مفید بالایی نیز دارند. این در حالی است که هیچ کدام از این ویژگی ها در رله های مغناطیسی دیده نمی شود.
تفاوت رله هیبریدی و مغناطیسی از لحاظ ساختاری و عملکردی واضح است. رله هیبرید به طور کلی از دو بخش تشکیل شده است. یک بخش الکترومکانیکی و یک بخش نیمه هادی. در واقع این نوع رله ها یک خروجی مشابه رله مغناطیسی دارند و یک خروجی مشابه Triac . بخش نیمه هادی رله هیبرید این امکان را به ما می دهد که خودمان بتوانیم این دو خروجی را کنترل کنیم. با این روش از مزایای هر کدام استفاده کرده و معایب هر دو نوع رله را کاهش می دهیم.
تفاوت رله هیبریدی و مغناطیسی و مزایای آنها
تفاوت رله هیبریدی و مغناطیسی در مزایا و معایب هر یک از آنها نیز وجود دارد. در ادامه به بررسی مزایای هر یک از این رله ها می پردازیم. برخی از مزایای رله الکترومغناطیسی به شرح زیر است :
از مزایای رله هیبریدی می توان به کاهش لرزش و جابجایی و در نتیجه کاهش سر و صدا هنگام سوئیچینگ اشاره کرد. همچنین به دلیل ترکیب شدن با رله الکترومکانیکی اتلاف انرژی به صورت گرما کاهش پیدا می کند.
تفاوت رله هیبریدی و مغناطیسی در نوع عملکرد و کارایی آنها است. همچنین اجزای تشکیل دهنده آنها نیز ...