برگزاری سمینار تخصصی رله دیفرانسیل و رله حفاظت موتوری
1403/4/5
معرفی رله های هیبریدی و عملکرد آنها
رله های هیبریدی یکی از انواع رله الکتریکی است که کاربرد های خاص خود را دارد. رله هیبریدی از یک رله الکترومکانیکی و رله حالت جامد تشکیل شده است. در این نوع رله ها رله مکانیکی برای ایجاد جریان و رله جامد برای روشن کردن و خاموش کردن جریان استفاده می شود. این کار قوس الکتریکی را در سراسر رله به حداقل میرساند. در رله های هیبریدی هر دو رله استاتیک و رله مکانیکی به صورت موازی ترکیب شده است. استارتهای موتور و کنترلهای بخاری برقی در لوازم خانگی در حال حاضر کاربردهای رایجی از این نوع رله هستند، اما این رله کاربرد و مزایای زیادی دارد که موجب شده در برق صنعتی مورد استفاده قرار گیرد. ما در این مقاله به بررسی این رله و مزایای آن برای استفاده در برق صنعتی می پردازیم.
استفاده و کاربرد رله هیبریدی
همانطور که اشاره شد رله هیبریدی از ترکیب دو رله جامد و رله الکترومکانیکی تشکیل شده است که موجب کاهش معایب و جمع مزایای هر دو رله می گردد. همه این عوامل باعث شده که رله های هیبریدی از جمله مهمترین رله های صنعتی به شمار روند که در برق صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند. این رله به دلیل طول عمر بالا در فناوری های زیادی مانند سیستم های اتوماسیونی، فرآیند های صنعتی و توربین های بادی دریایی به کار می رود. وجود رله جامد در کنار رله الکترومکانیکی کمک می کند که رله هیبریدی ویژگی هایی را نشان دهد که در بسیاری از سیستم ها و مدار های الکترونیکی مورد نیاز هستند. در ادامه به مزایا و کاربرد های این نوع رله پرداخته شده است.
مزایای رله هیبریدی در سیستم های برق صنعتی
مزایای رله هیبریدی موجب شده که در صنعت بسیار مورد استفاده قرار گیرد. از جمله این مزایا می توان به این موارد اشاره کرد :
راندمان برق بالا : یکی از مزایا و دلایلی که موجب استفاده زیاد رله هیبریدی در سیستم های برق صنعتی شده است، راندمان بالای آن می باشد. راندامان در واقع به توان مفید یک سیستم گفته می شود که هر چه بالاتر باشد میزان اتلاف انرژی در آن کمتر است. در رله های هیبریدی به دلیل وجود رله های جامد، اتلاف انرژی به صورت لرزش و ضربه به حداقل می رسد. همچنین وجود رله های الکترومکانیکی نیز موجب می شود اتلاف انرژی به صورت گرما تا حد زیادی کاهش یابد. از این رو استفاده از این نوع رله در سیستم های صنعتی، باعث کاهش اتلاف انرژی و در نتیجه افزایش راندمان و توان مفید دستگاه و سیستم می گردد.
قابل اطمینان بودن : از دیگر مزایایی که موجب کاربرد رله هیبریدی در سیستم های صنعتی می گردد، مطمئن بودن رله و عملکرد دقیق آن است. وجود رله های جامد در رله های هیبریدی، موجب می شود که شروع جریان در مدار به صورت آهسته شروع شود و به صورت آهسته نیز قطع گردد. البته این میزان آهستگی به شدت جریان مدار بستگی دارد. با این حال این ویژگی حالت جریان پایدار را ایجاد می کند. در این حال به دلیل شروع آهسته جریان، شتاب و کاهش سرعت موتور در سیستم به صورت آهسته صورت می گیرد. همچنین سایش مکانیکی را کاهش داده و از هر گونه آسیب به تجهیزاتی مانند پمپ ها، فن ها، ابزارها یا کمپرسورها جلوگیری می کند.
کاهش نویز : در سیستم های هشدار دهنده و کنترلی و همچنین مدار های الکتریکی، ایجاد نویز یک مشکل اساسی به شمار می رود. در این نوع سیستم ها، نویز در واقع خطایی از مقدار واقعی سیگنال است که در بازه زمانی مختلف ایجاد می شود. نویز به دلایل مختلفی ایجاد می شود که از جمله آنها می توان به منبع تغذیه، نوسانات جریان، تغییرات دمایی، شرایط محیطی و ... اشاره کرد. رله های هیبریدی به دلیل کاهش تغییرات دمایی و کنترل جریان در مدار، می توانند نویز های ایجاد شونده در مدار و سیستم های برق صنعتی را تا حد زیادی کاهش دهند.
پاسخگویی سریع : یکی دیگر از ویژگی های رله هیبریدی، پاسخگویی و عملکرد سریع آن است. سوئیچینگ رله های هیبریدی به سرعت انجام می شود و این ویژگی در سیستم هایی که به راه اندازی مجدد و سریع نیاز دارند بسیار ضروری و مفید است.
عملکرد بدون جرقه : از دیگر مزایای رله هیبریدی این است که هنگام روشن شدن، سوئیچینگ رله از جرقه های احتمالی به دلیل باز شدن کانتکت جلوگیری می کند. همچنین ولتاژ بالا که طول عمر رله را در کاربردهایی که نیاز به سوئیچینگ های زیادی دارد، کاهش می دهد که به دلیل وجود رله جامد در رله های هیبریدی است. بنابراین با عملکرد بدون جرقه، می توان این نوع رله را در محیط های قابل اشتعال، چه در مکان های صنعتی (مانند گاز و محصولات سمی و یا در مجاورت ماشین و موتور) یا مسکونی (مانند ابزار آشپزخانه ) استفاده کرد. از اینرو، رله های هیبریدی جز پرکاربردترین رله ها در صنایع شیمیایی و پتروشیمی محسوب می شوند.
کاربرد های مهم رله های هیبریدی در صنایع مختلف و برق صنعتی
عملکرد اصلی رله ها از جمله رله هیبریدی خاموش و روشن کردن سیستم یا مدار الکتریکی در مواقع ضروری است. در برق صنعتی که مربوط به کنترل سیستم ها و تجهیزات برقی کارخانه و کارگاه ها می باشد، انواع رله مورد استفاده قرار می گیرند. رله های هیبریدی به دلایلی که در قسمت های قبل ذکر شد و مزایای آنها، بیشترین کاربرد را در این زمینه دارند. از مهم ترین کاربرد های رله های هیبریدی در برق صنعتی، تجهیزات کنترل از راه دور است. همانطور که اشاره شد، سرعت بالا، قابل اطمینان بودن و دقت زیاد، کوچک بودن و راندمان بالا از جمله مزایایی است که موجب مناسب بودن این نوع رله در تجهیزات کنترل از راه دور می گردد. دستگاه های امنیتی، دوربین های امنیتی، دستگاه های هشدار دهنده، تجهیزات صنعتی، ربات های صنعتی، ماشین آلات بسته بندی، تجهیزات پزشکی، خودروسازی، دستگاه های کپی، دستگاه های فکس چند منظوره و ... از دیگر کاربرد هایی است که می توان برای این نوع رله در صنایع مختلف ذکر کرد.
رله های هیبریدی یکی از انواع رله الکتریکی است که کاربرد های خاص خود را دارد. رله هیبریدی از یک رله الکترومکانیکی و ...